Αδελφό ιστολόγιο

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ "ΣΙΔΕΡΩΤΑ"

ΑΡΙΣΤΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΦΗΣΕ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΣ ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ "ΣΙΔΕΡΩΤΑ" ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΣΕ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ,ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΚΕΔΡΟΣ. ΟΜΟΡΦΑ ΤΟΠΙΑ ΟΜΙΧΛΗΣ ΚΑΙ ΑΦΘΟΝΑ ΝΕΡΑ
 

...εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο βιώσαμε όσοι μέλη και φίλοι του ΕΟΣ Μοιρών ανεβήκαμε μέχρι το Σιδέρωτα στα 1.162 μ την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011.
Ο Σιδέρωτας είναι το βουνό που δεσπόζει πάνω από τα Ακούμια . Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Κέδρος και έχει καταπληκτική θέα είτε στην παραλία της Τριόπετρας προς το Νότο , είτε ανατολικά και δυτικά στον κάμπο της Μεσαράς . Στην κορυφή του βρίσκεται το εκκλησάκι της Αναλήψεως και ένα υπό ανέγερση αιολικό πάρκο .Οι επιβλητικές σε όγκο και ύψος ανεμογεννήτριες έπαιζαν στην κυριολεξία «κρυφτό» μαζί μας. Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό μια ανεμογεννήτρια ύψους περίπου 40- 50 μ να εμφανίζεται από το πουθενά ξαφνικά μπροστά σου και έπειτα από μερικά δευτερόλεπτα να κρύβεται και πάλι μέσα στην πυκνή ομίχλη.
Επίσης όμως εντυπωσιακό ήταν να βλέπεις απέναντι ,το όρος Κέδρος να «αιμορραγεί» σε κάθε πτυχή του και να αφήνει να κυλήσει γάργαρο νερό από τα σωθικά του.

                  Περιγραφή της εξόρμησης στην σελίδα του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Μοιρών www.eosm.gr 

ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΑ ΟΡΗ: ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


  
       Ενα μικρό τμήμα απο το πολύ καλό ντοκιμαντέρ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΑ ΟΡΗ: ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.
Η σελίδα του Μουσείου

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Που πετάω στην Κρήτη (6) Χάρακας -- Where I fly in Crete (6) Harakas


    Συνεχίζω την περιγραφή των τοποθεσιών που πετάω στην Κρήτη με σκοπό να τις κάνω γνωστές σε Έλληνες και ξένους πιλότους για να πετάμε μαζί. Σαν έκτη τοποθεσία επιλέγω τον Χάρακα.
Ο Χάρακας βρίσκεται στις ΒΑ υπώρειες του Κόφινα, στην παρυφή της πεδιάδας της Μεσαράς, στη λεγόμενη Κάτω Ρίζα σε απόσταση περίπου 45 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο. ΧΑΡΤΗΣ
       Σημαντικό πλεονέκτημα του Χάρακα η ύπαρξη Κέντρου Υγείας, με ασθενοφόρο, το πιο κοντινό στα Αστερούσια. Η πρώτη και εύχομαι τελευταία μου επίσκεψη (άθελα μου) μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις πάντως! Ευχαριστώ τους ανθρώπους που με βοήθησαν εκεί.
           Αρκετές πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο της περιοχής harakas.gr
                       Πτήσεις στο Χάρακα   leonardo
      Υπάρχει καταρράκτης 145 μέτρων στην Κρήτη και βρίσκεται 3 χιλιόμετρα μετά την απογείωση του Χάρακα προχωρώνατας για Τρεις Εκκλησιές (μια τοποθεσία που ακόμα δεν έχω καταφέρει να πετάξω αν και το έχω σκεφτεί πολύ καιρό!).
     Πολύ καλό άρθρο με περιγραφή κατάβασης του καταρράκτη και φανταστικές φωτογραφίες στο skondinakis.blogspot.com

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Crete (short promotional video)


Crete (short promotional video) from Stelios Polychronakis on Vimeo.
A short promotional video about the island of Crete. Produced for the opening ceremony of the COJI 2005 Jeux des Iles (Island Games).
Directed by Stelios Polychronakis, original music Giannis Psaroudakis - Oktava.

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Που πετάω στην Κρήτη (5) Μακρυμαλιανά -- Where I fly in Crete (5) Makrimaliana


Άχι και ... 40άρισα! from Giannis Skarpathiotakis on Vimeo.
  Συνεχίζω την περιγραφή των τοποθεσιών που πετάω στην Κρήτη με σκοπό να τις κάνω γνωστές σε Έλληνες και ξένους πιλότους για να πετάμε μαζί. Σαν πέμπτη τοποθεσία επιλέγω τα Μακρυμαλιανά.
      Τα Μακρυμαλιανά είναι μια τοποθεσία ανάμεσα απο τον Κόκκινο Πύργο και την Αγ. Γαλήνη. ΧΑΡΤΗΣ
                                         Η πτήση μου στο leonardo
 Αρκετές πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο της περιοχής www.agia-galini.com
 
Το άγαλμα του Δαίδαλου και του Ίκαρου στην Αγ. Γαλήνη


Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Όταν σε μια αλλαγή κατάστασης απελευθερώνεται θερμότητα

Μετατροπές ύλης: Εξάτμιση και Συμπύκνωση...

Όταν ένα υγρό υλικό, το οποίο δέχεται ενέργεια, μετατρέπεται σε αέριο, τότε το φαινόμενο αυτό ονομάζεται εξάτμιση. Για παράδειγμα, όταν το νερό δέχεται θερμότητα, μετατρέπεται σε ατμό.


Αντίστροφα, όταν ένα αέριο υλικό, το οποίο χάνει ενέργεια, μετατρέπεται σε υγρό, τότε το φαινόμενο αυτό λέγεται συμπύκνωση. Για παράδειγμα, όταν τα σύννεφα χάνουν θερμότητα (ψύχονται), μετατρέπονται σε νερό (βροχή).

5. Όταν σε μια αλλαγή κατάστασης απελευθερώνεται θερμότητα, πρόκειται για μετάβαση (Κεφ.3 Ερωτ.23)

-6 από υγρή σε αέρια κατάσταση
-6 από στερεή σε υγρή κατάσταση
 6 από αέρια σε υγρή κατάσταση
 Με αφορμή αυτή την ερώτηση Μετεωρολογίας των εξετάσεων, ας δούμε το θέμα της αλλαγής καταστάσεως του νερού, πιο αναλυτικά.

 Αλλαγή καταστάσεως (Απο το βιβλίο ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ)
Οι τρεις καταστάσεις στις οποίες μπορεί να βρεθεί το νερό στις θερμοκρασίες και τις πιέσεις που επικρατούν στην ατμόσφαιρα είναι η αέρια (υδρατμός), η υγρή (νερό) και η στερεά (πάγος).
Το ποσό αυτό της θερμικής ενέργειας που απορροφάται ή εκλύεται όταν το νερό αλλάζει κατάσταση, λέγεται λανθάνουσα θερμότητα (latent heat). Ονομάζεται λανθάνουσα γιατί ακριβώς είναι ‘κρυφή’, δε μπορεί να ανιχνευτεί ως διαφορά στη θερμοκρασία του νερού. Προφανώς η λανθάνουσα θερμότητα υγροποίησης είναι ίση με τη λανθάνουσα θερμότητα εξάτμισης, και η λανθάνουσα θερμότητα τήξης είναι ίση με τη λανθάνουσα θερμότητα παγοποίησης. Δηλαδή το ποσό της θερμότητας που χρειάζεται να πάρει μια δεδομένη ποσότητα νερού για να γίνει υδρατμός, είναι ίσο με το ποσό που εκλύει αυτή η ποσότητα υδρατμού όταν μετατρέπεται και πάλι σε νερό. Αναλογικά, το ποσό θερμότητας που παίρνει μια συγκεκριμένη ποσότητα πάγου για να μετατραπεί σε νερό είναι ίσο με το ποσό της θερμότητας που αποδίδει στο περιβάλλον το νερό αυτό όταν επιστρέφει στην κατάσταση του πάγου.




Λανθάνουσα θερμότητα

Λανθάνουσα θερμότητα ονομάζεται το ποσό της θερμότητας που απαιτείται για την μετατροπή 1 Kg νερού θερμοκρασίας βρασμού σε ατμό ίδιας θερμοκρασίας. Φέρεται με την ονομασία αυτή επειδή λανθάνει τρόπο τινά της προσοχής μή γενόμενη αντιληπτή σε προσαρμοσμένο θερμόμετρο που συνεχίζει να παρουσιάζει σταθερά τη θερμοκρασία βρασμού.
Η λανθάνουσα θερμότητα παρίσταται διεθνώς με το κεφαλαίο λατινικό γράμμα L. Στη περίπτωση ατμοπαραγωγής τύπου "ανοικτού δοχείου" αυτή ανέρχεται στα 537 kcal/kg, ενώ στο αγγλικό σύστημα μονάδων είναι 970 BTU/lb.
            Πολύ καλό άρθρο σχετικό με τις αλλάγές στις φάσεις του νερού διαβάσαμε στο econ3.gr
Εκεί λέει και για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που βασίζεται και πάλι στο νερό είναι η χρήση πάγου για την ψύξη ενός ποτού σε ποτήρι. Το λιώσιμο του πάγου συνοδεύεται με απορρόφηση λανθάνουσας θερμότητας τήξης από το ποτό που έτσι ψύχεται.


ΤΗΞΗ (απο το spirit16.blogspot.com)

Μέσα στο δοχείο  τοποθετούμε τα παγάκια κατ' ευθείαν από το ψυγείο και το θερμόμετρο και μετρούμε την θερμοκρασία τους π.χ. -8oC. Θερμαίνουμε το δοχείο και παρατηρούμε ότι η θερμοκρασία του πάγου ανεβαίνει μέχρι την τιμή 0oC. Από τη στιγμή αυτή αρχίζει το λειώσιμο του πάγου ενώ το θερμόμετρο δείχνει σταθερά 0oC. Αυτό συνεχίζεται μέχρι να λιώσει όλος ο πάγος. 


Αν εξακολουθήσουμε να θερμαίνουμε το νερό η

 θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει
 κανονικά. Γιατί ενώ προσφέρουμε συνέχεια θερμότητα όση ώρα συνυπάρχουν το νερό και τα παγάκια  στο νερό δεν ανεβαίνει η θερμοκρασία; Πού πάει η θερμότητα που ξοδεύουμε;
Η θερμότητα αυτή ξοδεύεται όχι για την ανύψωση της θερμοκρασίας του σώματος, αλλά για να μετατραπεί ο πάγος (στερεά φάση) σε νερό (υγρή φάση) της ίδιας θερμοκρασίας.
Άρα, όταν ένα στερεό σώμα απορροφά
θερμότητα,αρχίζει κάποια στιγμή να αλλάζει

κατάσταση και να μετατρέπεται από στερεό σε υγρό. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται τήξη.
Κατά τη διάρκεια της τήξης η θερμοκρασία παραμένει σταθερή.

Επειδή αυτή η θερμότητα δεν φαίνεται (σαν
 ανύψωση της θερμοκρασίας) λέγεται λανθάνουσα θερμότητα.
Συμπέρασμα:
Όταν ένα σώμα μετατρέπεται από στερεό σε υγρό,απορροφώντας θερμότητα,λέμε
 ότι το σώμα λιώνει και έχουμε το φαινόμενο της τήξης. 








Πολύ καλό άρθρο σχετικό με το θέμα μας βρίσκουμε στη Φυσική Β Γυμνασίου στην ιστοσελίδα digitalschool


Τέλος ένα πολύ καλό βίντεο (στα αγγλικά) που "πρέπει" να δείτε απο τον Cameron Craig.    vimeo 

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Κοπή πίτας Αερολέσχης "ΕΡΜΗΣ" Χανίων.



Κοπή πίτας Αερολέσχης "ΕΡΜΗΣ" Χανίων στη λίμνη του Κουρνά! 

Αγαπητά μέλη της Αερολέσχης "ΕΡΜΗΣ" Χανίων, αγαπητοί φίλοι του Αλεξιπτωτισμού Πλαγιάς.

Σας προσκαλούμε στην κοπή της πίτας, που θα γίνει στην ταβέρνα ΟΝΕΙΡΟ, στη λίμνη Κουρνά, την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 13:00.

Το κόστος ανά άτομο είναι 15,00 ευρώ.

Το μενού είναι ανά 4 άτομα και περιλαμβάνει τα εξής:
1) Ντάκος
2) Σαγανάκι
3) Λουκάνικο
4) Απάκι
5) Σύγλινα
6) Τζατζίκι
7) Ποικιλία κρεάτων (1,2 κιλά)
8) Πατάτες τηγανιτές
9) Πράσινη, ανάμικτη σαλάτα εποχής
10) Κρασί, νερό και αναψυκτικά

Παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον ταμία της Αερολέσχης Γιάννη Κατσανδρεδάκη στο 6974069350, για να δηλώσετε ενδιαφέρον. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων, Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά! 

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Που πετάω στην Κρήτη 4 Ασιδέρωτας -- Where I fly in Crete 4 Asiderotas


Asiderotas from Giannis Skarpathiotakis on Vimeo.
      Συνεχίζω την περιγραφή των τοποθεσιών που πετάω στην Κρήτη με σκοπό να τις κάνω γνωστές σε Έλληνες και ξένους πιλότους για να πετάμε μαζί. Σαν τέταρτη τοποθεσία επιλέγω τον Ασιδέρωτα..
GPS coordinates : take off : 35°9'9" (35.1527)N; 24°33'43" (24.5621)E - Elevation : 1138 m.
landing : 35°7'10" (35.1197)N; 24°32'45" (24.5461)E  Ο Ασιδέρωτας στο paraglidingearth
           Ο Ασιδέρωτας ή Σιδέρωτας, είναι ένα βουνό στα νότια του Νομού Ρεθύμνου. Πηγαίνουμε οδικώς μέχρι τα Ακούμια και απο εκεί συνεχίζουμε για την παραλία της Τριόπτερας, την τεράστια προσγείωση και 3 χιλμ. μετά τα Ακούμια στρίβουμε δεξιά για την κορφή του βουνού, απογείωση. maps.google.com
η πιο άνετη προσγείωση!
                    Οι πτήσεις της περιοχής στο leonardo
 Πληροφορίες για την περιοχή απο την σελίδα του Δήμου Λάμπης
 Αρκετές φωτογραφίες βίντεο και χάρτη της περιοχής triopetravillascrete

Asiderotas 2007 from Giannis Skarpathiotakis on Vimeo.

< br />

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

PARAPENTE PHOTOGRAPHY FUN INFO: Μια Νεκρολογία που δημοσιεύτηκε στους Times του Λονδίνου

PARAPENTE PHOTOGRAPHY FUN INFO: Μια Νεκρολογία που δημοσιεύτηκε στους Times του Λονδίνου

Ενδιαφέρουσα και δυστυχώς μάλλον αληθινή.

Σήμερα πενθούμε το θάνατο μιας αγαπημένης παλιάς φίλης, της Κοινής Λογικής, η οποία μας συντρόφευε για πολλά χρόνια. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα την ηλικία της αφού το μητρώο γέννησής της έχει χαθεί εδώ και πολύ καιρό σε γραφειοκρατικές διατυπώσεις. Θα τη
θυμόμαστε ως κάποια που μας δίδαξε πολύτιμα μαθήματα όπως αυτά:
-Έχε την κοινή λογική να προστατεύεσαι,
-Γιατί το πρωινό πουλί πιάνει το σκουλήκι,
-Η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη και
-Ίσως ήταν δικό μου το φταίξιμο.
Η Κοινή Λογική έζησε σύμφωνα με απλές, συνετές οικονομικές πολιτικές (μη ξοδεύετε περισσότερα απ' αυτά που κερδίζετε) και αξιόπιστες στρατηγικές (υπεύθυνοι είναι οι ενήλικες κι όχι τα παιδιά).
Η υγεία της άρχισε να επιδεινώνεται ραγδαία όταν τέθηκαν σε ισχύ καλοπροαίρετοι αλλά αυταρχικοί κανονισμοί. Αναφορές για ένα 6χρονο αγόρι που κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση επειδή φίλησε μια συμμαθήτριά του, για εφήβους που αποβλήθηκαν από το σχολείο επειδή χρησιμοποίησαν στοματικό διάλυμα μετά το γεύμα και για έναν δάσκαλο που απολύθηκε επειδή επέπληξε έναν απείθαρχο μαθητή, απλώς επιδείνωσαν την κατάστασή της.
Η Κοινή Λογική έχασε έδαφος όταν γονείς επιτέθηκαν σε δασκάλους επειδή έκαναν τη δουλειά που οι ίδιοι δεν είχαν καταφέρει να κάνουν αναφορικά με την πειθάρχηση των ανυπάκουων παιδιών τους.
Η υγεία της επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο όταν τα σχολεία υποχρεώθηκαν να παίρνουν τη γονική συναίνεση για να βάλουν αντηλιακό ή να δώσουν μια ασπιρίνη σ' ένα μαθητή αλλά δεν μπορούσαν να ενημερώσουν τους γονείς όταν μια μαθήτρια έμενε έγκυος και ήθελε να κάνει έκτρωση.
Η Κοινή Λογική έχασε τη θέληση για ζωή όταν οι εκκλησίες έγιναν επιχειρήσεις και οι εγκληματίες τύγχαναν καλύτερης μεταχείρισης από τα θύματά τους.
Η Κοινή Λογική δεν κατάφερε να ξεπεράσει το γεγονός ότι, όχι μόνο δεν μπορούσες να υπερασπιστείς τον εαυτό σου από ένα διαρρήκτη μέσα στο ίδιο σου το σπίτι, αλλά ο διαρρήκτης μπορούσε και να σε μηνύσει για βιαιοπραγία.
Η Κοινή Λογική παραιτήθηκε τελικά από κάθε θέληση για ζωή όταν μια γυναίκα που τάχα δεν κατάλαβε ότι ένα αχνιστό φλιτζάνι καφέ ήταν ζεστό, έχυσε λίγο στην ποδιά της κι ανταμείφθηκε άμεσα μ' έναν τεράστιο διακανονισμό.
Πριν από το θάνατο της Κοινής Λογικής είχε προηγηθεί ο θάνατος των γονιών της, της Αλήθειας και της Εμπιστοσύνης, της συζύγου Σύνεσης και των παιδιών της Ευθύνης και Λογικής.
Έχουν επιζήσει τα 4 ετεροθαλή αδέλφια της:
Ξέρω τα Δικαιώματά μου
Το Θέλω τώρα
Κάποιος άλλος φταίει
Είμαι θύμα
Στην κηδεία της δεν παρευρέθησαν πολλοί καθώς ελάχιστοι συνειδητοποίησαν ότι απεβίωσε. Αν τη θυμάστε ακόμα, προωθήστε το. Αν όχι, συνταχθείτε με την πλειοψηφία και μην κάνετε τίποτα.

...απολαμβάνοντας την μοναδική θέα που προσφέρει η πεδιάδα της μεσσαράς...





Περιγραφή απο τον Μάνο:
"Μέρα Τετάρτη 09/02/2011 κατεβήκαμε νότια όπως συμβαίνει τον τελευταίο καιρό, εγώ ο ακοντιστής μαζί με το μωρό μου, και βρήκαμε στα Καπαριανά τον φίλο μας Γιάννη.
Η μέρα γενικά ήταν καλή αν και η νέφωση είχε αρχίσει να πυκνώνει αρκετά, μετεωρολογικός άνεμος δεν υπηρχε. Από νότια φυσούσε νοτιάς από ανατολικά ανατολικός και από βόρεια βορίας... αυτά μαρτυρούσαν οι  ανεμογεννήτριες που είναι διάσπαρτες στην μεσσαρά καθώς και οι φωτίες που είχαν ανάψει οι αγρότες για να κάψουν τα κλαδιά τους. Αφού αποκλείσαμε τον Λέντα μιας και όλες οι τελευταίες πτήσεις μας έχουν γίνει εκεί  στραφήκαμε στις βορεινές απογειώσεις. Κατευθυνθήκαμε αρχίκα στις Στέρνες αλλά δεν μας έπειθε το μέρος κυρίως λόγο του μικρού εύρους πτήσης που έχει εκεί. Αποφασίσαμε λοιπόν να ανέβουμε στις κεραίες του Αχεντριά,περνώντας όμως από το σημείο που λίγους μήνες πριν ο Σκαρπαθιωτακης είχε το σοβαρό του ατύχημα,  για να ελένξουμε το χώρο και να δούμε αν τελικά ο Γιάννης σε 'κείνη την πτήση του είχε βρεθεί στα υπήνεμα. Όπως συνήθως γίνεται συμπέρασμα δεν βγάλαμε και φτάσαμε στην κορυφή( 1000μ. ). σαν μοναδικός εν ενεργεία ΄πιλότος της παρέας άρχισα να ετοιμάζομαι για να απογειωθώ μιας και η θέα ήταν  very attractive!!! Μετά από 15' όμως πήραμε την απόφαση λόγω αρκετής έντασης στην κορυφή να κατέβουμε χαμηλώτερα στο βουνό.. εκεί τα πράγματα ήταν τέλεια. Όπως φαίνετε και στο βίντεο είχε ιδανικό αέρα και μια σταθερή άνοδο 1- 1,5 m/s. Αρκέτα γρήγορα ανέβηκα στα 1000μ. χωρίς να με προβληματίσει τίποτα,χωρίς καθόλου αναταράξεις με μια γαλήνια ησυχία. Φοβούμενος το ρούφηγμα του σύννεφού απομακρύνθηκα από το βουνό και έβαλα τον ανατολικό στην πλάτη μου κάνοντας ένα  glide μέχρι το Χάρακα (10χλμ δυτικά) απολαμβάνοντας την μοναδική θέα που προσφέρει η πεδιάδα της μεσσαράς χωμένος μέσα στο κουκούλι του καθίσματος μου."
Η πτήση του στο leonardo     Φωτογραφία της ημέρας απο δορυφόρο nasa.gov/_CRETE

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Λαβύρινθος *Labyrinth


Νόμισμα της Κνωσού με σχέδιο το Λαβύρινθο
      Φαντάζομαι ότι όλοι σας έχετε ακούσει για τον λαβύρινθο, όχι το τμήμα του αυτιού που είναι υπεύθυνο για τη διατήρρηση της ισορροπίας του σώματος, αλλά τήν οικοδομική κατασκευή, στην Κνωσσό.
      I guess you've all heard about the Labyrinth, not part of the ear that is responsible for balance of the body, but the building construction, in Knossos.

   Φτιάχτηκε από τον μηχανικό Δαίδαλο για λογαριασμό του μυθικού βασιλιά της Κρήτης, Μίνωα. Ο λόγος που κατασκευάστηκε ήταν για να απομονώσει τον Μινώταυρο, πλάσμα μισός άνθρωπος και μισός ταύρος. Ο ίδιος ο Δαίδαλος, κατασκεύασε τόσο περίτεχνα και πολύπλοκα τον λαβύρινθο, που ακόμη και αυτός κατάφερε με δυσκολία να βρει την έξοδό του, όταν ολοκλήρωσε το έργο.
  Πόσοι απο εσάς γνωρίζετε που είναι αυτός ο λαβύρινθος;
        How many of you know where this Labyrinth?
 Ο Λαβύρινθος βρίσκεται δίπλα στις Μοίρες που μένω!    χάρτης


        Το 1941 οι Γερμανοί ανακαλύπτουν το λαβύρινθο. Ηταν γι αυτούς ένα θαυμάσιο φυσικό καταφύγιο δίπλα από το αεροδρόμιο του Τυμπακιού από το οποίο ανεφοδιάζουν τον Αρχιστράτηγο Ρώμελ στη Λιβύη με πολεμοφόδια, νερό ακόμα και τσιπς και άλλα τρόφιμα. Ο λαβύρινθος γίνεται έτσι η μεγαλύτερη αποθήκη σε πολεμικο υλικο της Γερμανίας. Διευθετούνται οι διαδρομοι, εγκαθίστανται σιδηροδρομικές γραμμές και με ντεκοβίλ αυτόματα τα αυτοκίνητα ξεφορτώνουν και φορτώνουν τα χιλιάδες πυρομαχικά του γερμανικού στρατού στη Μ. Ανατολή. Πάνω από 300 χιλιάδες τόνοι πυρομαχικά ήταν αποθηκευμένα εδώ. Πολύ καλό ιστορικό άρθρο  Η ανατίναξη του λαβύρινθου
  
       Το χρονικό της ανακάλυψης των εργαλείων των καταστροφέων και η απομάκρυνση τους. Η επίσκεψη του εισαγγελέα. βίντεο




 και ναί, τελικά πετάμε και στον λόφο δίπλα στον Λαβύρινθο, στην περιοχή "ορθή πέτρα"
πτήση δίπλα στον Λαβύρινθο, "ορθή πέτρα"

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Χειμερινή πτήση στον Λέντα

       Καλή μέρα με αστάθεια, 15 βαθμούς κελσίου, νοτιάδες και αρκετό ήλιο σήμερα στον Λέντα.
                                                   οι πτήσεις στο leonardo



   Η παραλία τον χειμώνα εδώ μεγαλώνει στο πλάτος πάνω απο 10 μέτρα και φυσικά κανει την προσγείωση, τώρα που λείπουν και οι ομπρέλες, πανεύκολη!