Αδελφό ιστολόγιο

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Που πετάω στην Κρήτη (9) Πλάκα - Where I fly in Crete (9) Plaka

          Συνεχίζω την περιγραφή των τοποθεσιών που πετάω στην Κρήτη με σκοπό να τις κάνω γνωστές σε Έλληνες και ξένους πιλότους για να πετάμε μαζί. Σαν ένατη τοποθεσία επιλέγω την Πλάκα. Η πλάκα είναι το χωριό που βρίσκεται απένατι απο το νησί της Σπιναλόγκας, γνωστό απο την ομόνυμη πετυχημένη σειρά του mega. Ε ναι λοιπόν μπορείτε να πετάξετε και πάνω απο το "ΝΗΣΙ".
       Η Σπιναλόγκα παρά την μεγάλη και πολυτάραχη ιστορία της είναι κυρίως γνωστή σήμερα σαν το νησί των λεπρών. Το 1903 στην Κρήτη ιδρύεται Λεπροκομείο στη Σπιναλόγκα για την απομόνωση όσων έπασχαν από τη νόσο του Χάνσεν από τον υγιή πληθυσμό. Δεν είχε βρεθεί ακόμα το φάρμακο για τη λέπρα και η κολλητική νόσος ήταν ο φόβος και ο τρόμος των ανθρώπων. περισσότερα εδώ
       Η απογείωση βρίσκεται πάνω απο το χωριό Πλάκα και είναι περισσότερο απο 2 ώρες με το αυτοκίνητο απο το Καλαμάκι, περίπου 140 χλμ ΧΑΡΤΗΣ
             Η πτήση μου στο leonardo

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Φαιστός - Το μυστήριο ενός δίσκου (Ντοκιμαντέρ)


ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΕΝΟΣ ΔΙΣΚΟΥ by apmaster
Από την εκπομπή "ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ",της Υπηρεσίας ΕΝημερώσεως Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ),που επαναπροβάλλει η ΝΕΤ.
 
          Γόρδιος δεσμός της Αρχαιολογίας παραμένει ο Δίσκος της Φαιστού. Για τους περισσότερους είναι απλώς ένας πήλινος δίσκος διαμέτρου 16 εκατοστών που βρίσκεται στο Μουσείο Ηρακλείου. Ανασύρθηκε το 1908 από τα ερείπια του παλαιού μινωικού ανακτόρου της Φαιστού.   http://documentarygr.blogspot.com/2010/11/blog-post_8651.html


Ο Δήμος Φαιστού είναι δήμος της περιφέρειας Κρήτης που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Προέκυψε από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Ζαρού , Μοιρών και Τυμπακίου. Η έκταση του νέου Δήμου είναι 412.74 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 24.228 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Έδρα του νέου δήμου ορίστηκαν οι Μοίρες και ιστορική έδρα το Τυμπάκι

                                                                Δήμος Φαιστού

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΗΤΗ - Η ΑΝΤΡΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ


Χανιά | Η αντρική φορεσιά της Κρήτης from ChaniaCreteFb on Vimeo.
Η κινηματογραφική σειρά εκπομπών έρευνας, μελέτης και καταγραφής, με το γενικό τίτλο «Αυτή είναι η Κρήτη», αποτελεί μια θεματική ενότητα, για την καθολική αναγνώριση του Κρητικού χώρου.
Η μοναδική αντρική, αλλά και η γυναικεία κρητική φορεσιά, αποτελούν θέματα έρευνας, μελέτης και παρουσίασης στις ταινίες που είναι αφιερωμένες στο βασικό αυτό λαογραφικό κεφάλαιο της Μεγαλονήσου.
Ο πρωτοχορευτής Μανώλης Πατακός μεταφέρει την λαογραφική άποψη γύρω από το θέμα, δίνοντας συγχρόνως και ιστορικές πληροφορίες.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Που πετάω στην Κρήτη (8) Σάμιτος - Where I fly in Crete (8) Samitos


Σάμιτος from Giannis Skarpathiotakis on Vimeo.
     Συνεχίζω την περιγραφή των τοποθεσιών που πετάω στην Κρήτη με σκοπό να τις κάνω γνωστές σε Έλληνες και ξένους πιλότους για να πετάμε μαζί. Σαν όγδοη τοποθεσία επιλέγω την Σάμιτο στην Επαχία Αμαρίου.

   Το Αμάρι βρίσκεται στο κέντρο του νομού Ρεθύμνου της Κρήτης, σε μία πανέμορφη κοιλάδα ανάμεσα στον Ψηλορείτη και στα όρη Κένδρος και Σάμιτος.
       Αρχαία Σύβριτος
      Κοντά στο χωριό Θρόνος, έχουν εντοπιστεί τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Συβρίτου. Ιδρύθηκε κατά τους ύστερους Μινωικούς χρόνους και άκμασε έως την πρώτη βυζαντινή περίοδο, κατά την οποία έγινε έδρα επισκοπικού θρόνου, απ’ όπου και το σημερινό όνομα του χωριού Θρόνος. Ήταν μια από τις πρώτες Κρητικές πόλεις που έκοψαν νομίσματα, περίπου 15 είδη, με πιο γνωστό το αργυρό νόμισμα που παριστάνει το Διόνυσο να ιππεύει πάνθηρα στη μια πλευρά και τον Ερμή να δένει το πέδιλό του στην άλλη. 

   Η απογείωση βρίσκεται πάνω απο το χωριό Μοναστηράκι και είναι 50 λεπτά με το αυτοκίνητο απο το Καλαμάκι, περίπου 40 χλμ ΧΑΡΤΗΣ
                  Υπέροχο βίντεο κατατοπιστικό για τα αξιοθέατα της περιοχής

·                                        Κτηριακό συγκρότημα παλαιοανακτορικών χρόνων (2000-1700 π.Χ.) Μοναστηρακίου

   Στη θέση Κόκκινος Χάρακας στο χωριό Μοναστηράκι, έχει βρεθεί μινωικό ανάκτορο παλαιοανακτορικής εποχής (2000-1700 π.Χ.) και έκτασης 300 στρεμμάτων. Οι ανασκαφές σε τμήμα του πυρήνα του ανακτόρου έχουν αποκαλύψει αποθηκευτικούς χώρους, χώρους κατοικίας και τελετουργιών, επίσημα διαμερίσματα, καθώς και στοιχεία πολεοδομίας και συγκροτημένης κεντρικής διοίκησης. 
Αρκετές πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο της περιοχής εδώ: panakron

              «Μια ιστορία σαν παραμύθι στο Μοναστηράκι Αμαρίου» http://www.yppo.gr/5/g5161.jsp?obj_id=645
           
           Πτήση στην περιοχή στο leonardo
    
      Θρόνος:
     Αποτελούσε το οικιστικό κέντρο της αρχαίας Συβρίτου, απ' τις σημαντικότερες αυτόνομες πόλεις της Δυτικής Κρήτης που ήκμασε κατά τους Κλασσικούς Αιώνες, τη Ρωμαική και τη Α' Βυζαντινή περίοδο. Το σύγχρονο όνομά του προέρχεται απ' τον Επισκοπικό θρόνο, έδρα του επισκόπου Συβρίτου κατά την Α' Βυζαντινή περίοδο. Ο σωζόμενος κατάγραφος Βυζαντινός Ναός της Παναγίας στο κέντρο του χωριού είναι κτισμένος πάνω στα υπολείμματα ψηφιδωτού δαπέδου παλαιότερου καθεδρικού ναού. Οι μοναδικής αξίας τοιχογραφίες του Ναού έχουν συντηρηθεί και διατηρούνται σε καλή κατάσταση.
        Ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση το χωριό θρόνος για εμάς γιατί ήταν γενέτειρα του αγαπητού μας φίλου και συνπετάμενου Γιώργου Παπουτσάκη που έχασε την ζωή του κατά την διάρκεια πτήσης του με το αλεξίπτωτο πλαγιάς στις 13-6-2010, ας είναι αιωνία η μνήμη του. http://www.youtube.com/watch?v=H70vnJysRDA


2η Παγκρήτια φιλική συνάντηση!

          Ότι και να γίνει, σημασία είναι ότι θα γίνουμε μια καλή παρέα, που ακόμη και να μην πετάξουμε θα έχουμε πολλά να πούμε! 
          Στις 13 Μαρτίου 2011, πραγματοποιήθηκε η 2η παγκρήτια φιλική συνάντηση στο Φραγκοκάστελλο.
          Τα 15 άτομα που παρευρεθήκανε στη συνάντηση ήταν οι:
Αθανασάκης Γιάννης, Αιβαλιώτης Δημήτρης, Ανδριάνης Μανόλης, Δεσποτάκης Γιάννης, Δήμας Δημήτρης, Κατσανδρεδάκης Γιάννης, Καρπαθιωτάκη Μαριλένα, Κονιός Γιώργος, Κοντορινάκης Ευτύχης, Μαλαγαρδής Χαρίδημος, Μυλωνάκης Αντώνης, Ξυδάκης Μάνος, Σπινθουράκης Νίκος, Χαιρέτης Μανούσος, Ψωμάς Μεθόδιος.
                          περισότερα και φωτογραφίες στο φιλικό μας site  flycrete.gr

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Είσαι ευτυχισμένος και δεν το ξέρεις.


Έξι μήνες πριν κι ενώ πετούσα ψηλά στον καταγάλανο ουρανό των Αστερουσίων (youtube) που τόσο πολύ αγαπάω να πετώ, το αλεξίπτωτό μου απότομα δίπλωσε κι εγώ βρέθηκα μετά από πτώση αρκετών μέτρων στο έδαφος, με μια απώλεια. Έσπασα το πόδι μου, με συντριπτικό κάταγμα, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να μην μπορώ να περπατήσω και να ετοιμάζομαι για νέα χειρουργική επέμβαση.
Σοβαρή απώλεια, το να μην μπορείς να περπατήσεις, που μου έχει κοστίσει πολύ, αλλά με έχει βοηθήσει κιόλας να σκεφθώ πολύ.  Στα πέντε χρόνια που πετούσα με το αλεξίπτωτο πλαγιάς με είχε απασχολήσει πολύ η περίπτωση του ατυχήματος. Ο φόβος της απώλειας, το είχα δει να συμβαίνει στους άλλους αλλά δεν το πίστευα ότι θα συμβεί και σε μένα.
Γράφει η Μάρω Βαμβουνάκη στο βιβλίο της «Χορός Μεταμφιεσμένων»: «Άλλο απώλεια και άλλο φόβος απώλειας. Πρόκειται για διαφορετικές καταστάσεις του εσωτερικού κόσμου και σπανίως η πρώτη συμπίπτει με εκείνο που φοβόμασταν στη δεύτερη. Θέλω δηλαδή να πω ότι ποτέ δεν είσαι καλά προετοιμασμένος για το πώς θα αντιδράσεις τότε, όταν όντως πραγματωθεί ο φόβος σου.»

Τώρα συνειδητοποιώ ότι το περπάτημα είναι ένα από τα δώρα που μου είχαν χαριστεί. Μέχρι και την απογείωσή μου πριν έξι μήνες, για την πτήση που θα με οδηγούσε στο ατύχημα, το νόμιζα σαν αναμφισβήτητο δικαίωμα μου και δε διανοούμουν ότι μπορούσα να το στερηθώ, θεωρούσα μάλιστα ότι η ζωή μου χρωστούσε αυτά κι ακόμη περισσότερα.
Γράφει η Μάρω Βαμβουνάκη στο βιβλίο της «Χορός Μεταμφιεσμένων»: «Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει η απώλεια, και η οδύνη της απώλειας, για να αντιληφθούμε - εκ των υστέρων έστω – τα δώρα που μας είχαν χαριστεί. Ως δώρα, από περίσσια αγάπης του δωρητή, κι όχι γιατί τα αξίζουμε.»
 «Τα δώρα του Θεού είναι τόσα πολλά και δεδομένα, ώστε σαν τα κακομαθημένα παιδιά, που έχουν σαν αναμφισβήτητα δικαιώματά τους όσα τους προσφέρονται και δε διανοούνται ότι μπορούν να τους τα στερήσουν, που θεωρούν μάλιστα ότι τους τα χρωστούν αυτά κι ακόμη περισσότερα, δεν το αντιλαμβανόμαστε- και πρώτη εγώ- ως δώρα.»

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Γειά σου παντέρμη Κρήτη!

    Με αφορμή χθεσινή φωτογραφία της χιονισμένης απο άκρη σε άκρη Κρήτης από το διάστημα, μου ήρθε αυτόματα στο μυαλό η μαντινάδα : "Μαδάρες μου Χανιώτικες, κορφή του Ψηλορείτη   και Λασηθιώτικα βουνά, γεια σου παντέρμη Κρήτη".
   Την φωτογραφία την βρήκα εδώ http://rapidfire.sci.gsfc.nasa.gov/ που μπορείτε να βλέπετε καθημερινές φωτογραφίες της Κρήτης απο το διάστημα, πράγμα πολύ χρήσιμο για την μελέτη του τοπικού κλίματος της Κρήτης, θερμικά, σύννεφα, νεφόδρομοι κλπ για τους πιλότους αλεξίπτωτου πλαγιάς.
   Την μαντινάδα την τραγουδάει εδώ ο μεγάλος Κρητικός τραγουδιστής Βασίλης Σκουλάς!

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Που πετάω στην Κρήτη (7) Λέντας -- Where I fly in Crete (7) Lendas


Paragliding Flight in Lendas from Giannis Skarpathiotakis on Vimeo.
Συνεχίζω την περιγραφή των τοποθεσιών που πετάω στην Κρήτη με σκοπό να τις κάνω γνωστές σε Έλληνες και ξένους πιλότους για να πετάμε μαζί. Σαν έβδομη τοποθεσία επιλέγω τον Λέντα.
Ο Λέντας είναι ένας απομακρυσμένος παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται 74km νότια του Ηρακλείου, στις νότιες πλαγιές των επιβλητικών Αστερουσίων Όρεων. Είναι ένα τουριστικό θέρετρο και λιμάνι, πολύ ήπια ανεπτυγμένο που προσφέρει δυνατότητες για πολύ ήρεμες διακοπές.
Αρκετές πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο της περιοχής www.cretanbeaches.com


Σύμφωνα με τη μυθολογία, ένα από τα λιοντάρια που έσυρε την άμαξα της Ρέας έγινε πέτρα από τη θέση αυτή και γι’ αυτό ονομάστηκε Λεβήν.
Η Λεβήν ήκμασε στα ελληνορωμαϊκά χρόνια, ως λιμάνι της Γόρτυνας αλλά και ως ιερή πόλη, όπου λατρευόταν ο Ασκληπιός και η Υγιεία , το Ασκληπιείο ήταν στην ακμή του κατά τα αυτοκρατορικά χρόνια της Ρώμης. Η πηγή του Λέντα που αναβλύζει νερό θεωρείται ιαματική και ιδιαίτερα θεραπευτική καθώς και το κλίμα του είναι πολύ καλό.
  Στο βάθος του ναού του Ασκληπιού σώζεται βωμός (εξέδρα), όπου ήταν τοποθετημένα τα αγάλματα του Ασκληπιού και της Υγιείας.
 

Λέντας 6-2-2010 from Giannis Skarpathiotakis on Vimeo.
Η απογείωση στον Λέντα είναι μισή ώρα με το αυτοκίνητο απο το Καλαμάκι, περίπου 30 χλμ. ΧΑΡΤΗΣ
οι πτήσεις της περιοχής στο leonardo
 GPS coordinates : take off : 34°57'26" (34.9574)N; 24°54'40" (24.9112)E - Elevation : 554 m.
landing : 34°55'41" (34.9282)N; 24°54'55" (24.9153)E 
                          Περισσότερα στο   paraglidingearth.com

Lendas takeoff tandem from Giannis Skarpathiotakis on Vimeo.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Μάθημα ζωής...



Για τους εκατομμύρια ανθρώπους που τον έχουν παρακολουθήσει μέσω Ίντερνετ ή στην τηλεοπτική εκπομπή της Όπρα Γουίνφρει, ο Ράντι Πάους είναι ένας 47χρονος καρκινοπαθής καθηγητής που τους ενέπνευσε με την «τελευταία διάλεξη» για την επίτευξη των παιδικών ονείρων, την αξιοπρέπεια και τη χαρά.

Οι γείτονες του τον ξέρουν ως τον τύπο που γυμνάζεται κάνοντας ποδήλατο στους δρόμους, ενώ δε σταματάει ούτε λεπτό να μιλάει στο κινητό του. Αυτός ήταν για την ακρίβεια ο τρόπος με τον οποίο ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κάρνεγκι-Μέλον ανέπτυξε την 76 λεπτών ομιλία του σε βιβλίο, χωρίς να στερηθεί λεπτό από το πολύτιμο υπόλοιπο της ζωής του, το οποίο περνά συνεχώς με τα τρία παιδιά του, όλα ηλικίας κάτω των επτά ετών.

Το βιβλίο δίνει στον Πάους περισσότερο χώρο να πει στα παιδιά του όλα όσα θα προσπαθούσε να τους μάθει στα επόμενα είκοσι χρόνια. Τα συμβουλεύει να χαίρονται τη ζωή, να λένε την αλήθεια, να παίρνουν ρίσκα, να αναζητούν το καλό σε κάθε άνθρωπο, να έχουν χρόνο για πράγματα με σημασία και να είναι πάντα προετοιμασμένα για τις αναποδιές της ζωής.

Το Σεπτέμβριο του 2006, ο Πάους ανακάλυψε ότι προσβλήθηκε από καρκίνο στο πάγκρεας, μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή καρκίνου με λίγες εναλλακτικές θεραπείας. Τον περασμένο Αύγουστο έμαθε ότι ο καρκίνος έχει προχωρήσει, με τους γιατρούς να του δίνουν τρεις έως έξι μήνες ζωής.

Πρόσφατα υπέστη καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια, ενώ οι συνεχείς πλέον πόνοι δεν του επιτρέπουν πλέον να βγαίνει για ποδήλατο. Σταμάτησε τη χημειοθεραπεία και περνά πολλές ημέρες στο κρεβάτι. Ακολουθώντας τις συμβουλές των γιατρών, δε σκοπεύει να πει στα παιδιά του ότι πεθαίνει μέχρι να είναι απόλυτα εμφανές.

Ο Πάους έδωσε τη διάλεξη ένα μήνα αφότου έμαθε ότι ο καρκίνος ήταν στο τελικό του στάδιο, σε ένα αμφιθέατρο γεμάτο φοιτητές και συναδέλφους του στο Κάρνεγκι Μέλον, εκεί που ίδρυσε το Κέντρο Ψυχαγωγικής Τεχνολογίας και δίδαξε σε φοιτητές προγραμματισμό σε τρισδιάστατο περιβάλλον.

Η διάλεξη ξεκινάει με την προβολή μαγνητικών τομογραφιών που δείχνουν δέκα όγκους. Για να δείξει ότι εξακολουθεί να είναι ενεργός και όχι για λύπηση, κάνει πους-απς επί σκηνής. Ο Πάους συνεχίζει την ομιλία του για το πώς πραγματοποίησε τα παιδικά του όνειρα, για τα μαθήματα που έλαβε καθ' όλη τη διαδρομή της ζωής, όπως το να δείχνει την ευγνωμοσύνη του, να μην παραπονιέται και να μην τα παρατάει μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις. Στο τέλος λέει στο ακροατήριο ότι η ομιλία του δεν προοριζόταν για εκείνους αλλά για τα παιδιά του.

«Η διάλεξη δεν είναι για το θάνατο, είναι για τη ζωή», αναφέρει ο Πάους. «Το βιβλίο είναι ακριβώς το ίδιο. Δε με ενδιέφερε να γράψω για το θάνατο». Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της διάλεξης είναι όταν φέρνει μία τούρτα με ένα κεράκι για τη γυναίκα του, της οποίας τα γενέθλια ήταν την προηγούμενη ημέρα. Ο Πάους αποκαλύπτει στο βιβλίο του την ευχή που ψιθύρισε η γυναίκα του στο αυτί του: «Σε παρακαλώ μην πεθάνεις».

Το είδαμε στο http://sgial.pblogs.gr/2010/11/mathhma-zwhs.html