Αδελφό ιστολόγιο

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Που πετάω στην Κρήτη (14) Λούκια - Where I fly in Crete (14) Loukia



               Συνεχίζω την περιγραφή των τοποθεσιών που πετάω στην Κρήτη με σκοπό να τις κάνω γνωστές σε Έλληνες και ξένους πιλότους, Δεκατητέταρτη τοποθεσία είναι η Λούκια.
Ψήφος με λεπτή κοκκίδωση από το θολωτό τάφο στην Κουμάσα Μεσαράς 
Το  Προανακτορικό νεκροταφείο της Κουμάσας βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά της Λουκίας και Κουμάσας στα νότια της πεδιάδας της Μεσσαράς στους πρόποδες των Αστερουσίων. Όλοι οι τάφοι είχαν περιεχόμενα διάφορα εμπορεύματα και ταφή που χρονολογείται από την Πρωτομινωική περίοδο και το EM ΔΣ .Το «ύφος Κουμάσας » των αγγείων πήρε το όνομά του από τα ευρήματα που βρέθηκαν στην περιοχή. Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν πήλινα και λίθινα αγγεία, σφραγίδες, ειδώλια, εργαλεία και τρία στιλέτα από ασήμι. http://hellinon.net/NeesSelides/Koumasa.htm
Σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το Καλαμάκι ΧΑΡΤΗΣ
η προσγείωση στην Λούκια

http://www.sky.gr/leonardo
η απογείωση στην Λούκια
Πήλινο ρυτό σε μορφή ταύρου με μικρούς ταυροκαθάπτες από το θολωτό τάφο της Κουμάσας στην πεδιάδα της Μεσαράς. 2100-1900 π.Χ.
Ηράκλειο, Αρχαιολογικό Μουσείο. ΚΓ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. ΥΠ.ΠΟ./ΤΑΠ.
Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τ. Α', Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1970, σ. 116.
©ΥΠ.ΠΟ.

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της Μάχης της Κρήτης.

 Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της Μάχης της Κρήτης. Το πρόγραμμα αύριο 22-5-2011 έχει ως εξής:

Επίσημη δοξολογία - Μητροπολιτικός Ναός Χανίων.
11:30 π.μ. Επίδειξη 'Red Arrows' (Ακροβατικό Αεροπορικό Σμήνος της RAF) στο παλαιό λιμάνι Χανίων.
11 π.μ. Εκδήλωση στο Μνημείο της Χρυσαυγής.

6.30 μ.μ. Κεντρική εκδήλωση στο Αεροδρόμιο του Μάλεμε.
 Πίστα Αεροδρομίου.
Παρέλαση βετεράνων.
Δρώμενα με θέμα τη Μάχη της Κρήτης: Σενάριο, σκηνοθεσία, εκφώνηση: Ζαχαρένια Σημανδηράκη, προϊσταμένη Ιστορικού Αρχείου Κρήτης.

Πτήση επίδειξης (demo flight) από α/φ F16 της 115 Π.Μ.
 Πρόγραμμα ασκήσεων ακριβείας από Διμοιρία Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.
Οργάνωση: Περιφερειακή Ενότητα Χανίων - Δήμος Πλατανιά.
Το πρωί της 20ης Μαΐου του 1941 ο ανοιξιάτικος ουρανός της Κρήτης γεμίζει από εκατοντάδες γερμανικά αεροπλάνα. Τα πρώτα κύματα των επίλεκτων γερμανικών τμημάτων αρχίζουν να πέφτουν κατά χιλιάδες, από τα μεταγωγικά και ανεμόπτερα.

Η μάχη για την κατάληψη της Κρήτης κράτησε από τις 20 έως στις 29 του Μαΐου 1941. Η γερμανική επίθεση ξεκίνησε με βομβαρδισμό των πόλεων και των χωριών και η απόβαση των Γερμανών στο νησί έγινε με ρίψη αλεξιπτωτιστών.

Η μάχη διεξάγεται σώμα με σώμα. Άμυνα παλλαϊκή, χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα. Ωστόσο οι γέροι, οι γυναίκες και τα παιδιά δημιουργούν το έπος της Μάχης.

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Ruud's visit to Kalamaki

This May i had a visit from my friend Ruud van der Beele to Kalamaki.  

On July 24, 1989 was at the home of Ruud van der Beele by twelve future members, held an inaugural meeting. As a club name was chosen Para Gliding Club Cumulus. http://www.paracumulus.nl/
      "Our flying site is located in Veulen. Holland. Training for winching and mountain flying are only for club members, provided by our experienced team of instructors. For mountain flying, we work together with the Austrian flight school Flight Connection Arlberg Schnifis. It is also possible to make an introductory tandem flight. Our flighing days, weather permitting, are mainly in the weekends."
We finaly found something for Stephan!






    "I liked my visit to Kalamaki because of the relaxed atmosphere, nice climate and very nice Greek people. I enjoyed walking through the hills and visiting beaches like Limenes, Lendas etc. I liked a lot ground handling on the hills of Kalamaki. Notice: Paragliding in Crete is not so organized, small and rocky takeoffs and some times difficult landing places."

Tegenwind from cumulus on Vimeo.

Διεθνής ορεινός αγώνας «Psiloritis Race»

      
             
"Καλώς ήλθατε στην ΕΛΛΑΔΑ... Καλώς ορίσατε στην ΚΡΗΤΗ... και στο ψηλότερο βουνό της, τον ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ, όπου ανατράφηκε ο Δίας."
      Ο διεθνής ορεινός αγώνας «Psiloritis Race» αποτελεί μια αθλητική συνάντηση που προβάλλει τη σωματική άσκηση σε συνδυασμό με το περιβάλλον και την επαφή με τη φύση. Ο αγώνας, εκτός από τη μοναδικότητα της Ορεινής Κρήτης και τη συναρπαστικότητα που προσφέρει ένα μοναδικό ορεινό άθλημα αντοχής και περιπέτειας μαζί, στοχεύει να προσελκύσει αλλά και να αναδείξει έλληνες και ξένους αθλητές που αφοσιώνονται στο ορεινό τρέξιμο, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία ενός επίπονου αγώνα διάρκειας οκτώ περίπου ωρών. 

Ο Ψηλορείτης

Μυθικό και ιερό βουνό στην αρχαιότητα ο Ψηλορείτης ή Ίδη είναι το ψηλότερο βουνό της Κρήτης (2.456 μ.) και ένα από τα ψηλότερα βουνά της Ελλάδας. Η ονομασία Ψηλορείτης είναι νεότερη και αναφέρεται στο έγγραφο διανομής της Κρήτης στα δώδεκα αρχοντόπουλα το 1184 ως "το όρος το υψηλόν". (Η αρχαία ονομασία "Ίδη" ή στη δωρική διάλεκτο "Ίδα" προέρχεται από την εξαίσια θέα που παρουσιάζεται από την κορυφή, από όπου φαίνονται μεγάλες εκτάσεις (σχεδόν ολόκληρη η Κρήτη) και μάλιστα οι αρχαίοι έλεγαν ότι το βουνό αυτό έχει το προνόμιο να βλέπει τον ήλιο πριν ανατείλει.) Η πιο ακριβής ετυμολογία της λέξης "Ίδη" ή "Ίδα" σημαίνει δασωμένο βουνό, δρυμός ή άλσος, πράγμα το οποίο υποδηλώνει ότι κατά τους αρχαίους χρόνους η δασοκάλυψη και γενικά η βλάστηση ήταν πολύ πιο πλούσια από αυτήν που βλέπουμε σήμερα.
Εκτός από τον πλούτο της σε δάση η Ίδη "η πολυπίδαξ" κατά τον Όμηρο ήταν πλούσια σε νερά. Ο Ηρόδοτος αναφέρει "χώρη υψηλέ τε και ίδησι συνηρεφής" δηλαδή ότι υπήρχε εκεί πυκνή δεντρώδης βλάστηση, ενώ ο Φαραώ Τούθμωσις (1501 -1447 π.Χ.) προμηθευόταν από τα δάση της Κρήτης ξυλεία για ναυπήγηση πλοίων, πράγμα που επιβεβαιώνει την κατάσταση της βλάστησης που αναφέρει ο Ηρόδοτος. Κατάλοιπα της βλάστησης είναι σήμερα τα πρινοδάση του Ρούβα, της Τρυγιόδω, του Φαραγγιού Βοριζίων κλπ, ενώ στις χαμηλότερες πλαγιές είναι άφθονα τα σφεντάμια, οι πρίνοι ή δρύες, τα κυπαρίσσια, οι κουμαριές, οι σχίνοι κλπ.

Αίτηση Συμμετοχής
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα συμμετοχής για να λάβετε μέρος στο αγώνα βουνού Ψηλορείτη



Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Cross Country (Βαγγέλης Τσούκας)

           Ένα νέο βιβλίο κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό στην Ελλάδα αλλά και διαδικτυακά μέσω amazon.com.   Ο Βαγγέλης Τσούκας συγκέντρωσε την εμπειρία του και τις γνώσεις του στις πτήσεις αποστάσεων σε ένα βιβλίο. Μια αξιόλογη προσπάθεια με λεπτομέρειες που θα βοηθήσουν τους πιλότους που θέλουν να "γράψουν" χιλιόμετρα, Φυσικά περιλαμβάνεται και μετεωρολογία με την γνωστή πλέον ανάλυση του συγγραφέα.
Το βιβλίο είναι διαθέσιμο από το κατάστημα της Freedom στις Πλαταιές και από το ηλεκτρονικό κατάστημα amazon.com
Cross Country (Βαγγέλης Τσούκας)

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Που πετάω στην Κρήτη (13) Καλοί Λιμένες - Where I fly in Crete (13) Kali Limenes


           Συνεχίζω την περιγραφή των τοποθεσιών που πετάω στην Κρήτη με σκοπό να τις κάνω γνωστές σε Έλληνες και ξένους πιλότους, Δέκατητρίτη τοποθεσία είναι οι Καλοί Λιμένες.
  Οι Καλοί Λιμένες είναι παράλιος οικισμός του νομού Ηρακλείου στο Λιβυκό Πέλαγος.
Η ονομασία του χωριού είναι αρχαιότατη και μάλιστα αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων (27,8), διότι στο σημείο αυτό αποβιβάστηκε ο Απόστολος Παύλος, όταν μεταφερόταν στη Ρώμη.[1]
Την περίοδο της Ενετοκρατίας διάφορα ξένα πλοία διενεργούσαν από τους Καλούς Λιμένες λαθρεμπόριο και αυτό αναγράφεται στον Βασιλικάτα[2].
Στα ανατολικά του σημερινού οικισμού βρίσκονται στην περιοχή Χρυσοστόμου τα ερείπια της αρχαίας πόλης Λασαία.
Σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το Καλαμάκι ΧΑΡΤΗΣ
http://www.sky.gr/leonardo

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Η θερμική αστάθεια υπό δυτικό ρεύμα...

    "Το δυτικό ρεύμα στα μέσα στρώματα κατέστρεφε τους πυρήνες συμπύκνωσης για άλλη μια φορά. Αλλά κάποιες περιοχές πάντα θα αντιστέκονται!"
             Παρουσίαση του "Κρητικού"καιρού απο την πολύ καλή σελίδα http://creteweather.blogspot.com
                 
                     Μια λεπτομέρεια της ανάπτυξης προς την κορυφή του Κόφινα:
 "Είχε κιόλας βγει το συμπέρασμα,ψηλά έχει δυτικό ισχυρό, ότι παίξει από αστάθεια θα είναι στα ανατολικά υπήνεμα κράσπεδα των βουνών και σε κλειστές πεδιάδες, πάντως η αστάθεια στα χαμηλά και μέσα στρώματα έντονη και μετά τον καυτό ήλιο πυργοσωρειτάκια εμφανίζονταν εν ριπή οφθαλμού"

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

GIN BOOMERANG 8 στην Κρήτη

     Η πρώτη competition πτέρυγα στην Κρήτη είναι γεγονός! Ευχόμαστε στον ιδιοκτήτη και πιλότο της Γιάννη να αποκτήσει μια καλή -φιλική σχέση εμπιστοσύνης μαζί της, καλορίζικο και καλές επιτυχίες στις πτήσεις του!
                     και επειδή είμαστε στην εποχή των 2 liner, είναι 2 liner βεβαίως βεβαίως.

Περιγραφή και εντυπώσεις απο την πρώτη πτήση του http://creteparagliding.blogspot.com